Ahmed Aboutaleb in gevaar door te slechte beveiliging van informatie

Gepubliceerd op 7 april 2017 om 10:06

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb loopt al jaren een onnodig groot risico door gaten in de digitale beveiliging. Kwaadwillenden kunnen relatief eenvoudig achterhalen waar Aboutaleb van uur tot uur is. Dat schrijft de Volkskrant op basis van een nog niet gepubliceerd rapport van de Rotterdamse Rekenkamer.

De publicatie van het ‘hackrapport’, waaruit blijkt dat de gemeentelijke ict-netwerk zo lek is als een mandje, werd uitgesteld omdat de gemeente vreesde dat openbaarmaking risico's met zich meebrengt 'voor burgers, werknemers en de stad’.

Nu blijkt op welke risico’s de gemeente doelde. Burgemeester Aboutaleb heeft al jaren persoonlijke beveiliging omdat hij een mogelijk doelwit is van terroristen. Zijn agenda blijkt echter onvoldoende afgeschermd tegen hackers. Dit leidt volgens de Rekenkamer tot ‘reële risico’s op fysieke onveiligheid’.

Twee jaar geleden zou beveiligingsbedrijf Fox-IT al hebben geconstateerd dat het slecht gesteld is met de digitale beveiliging door onder meer verouderde software. Toch zouden nauwelijks verbeteringen zijn aangebracht. ,,Dat dit niet heeft plaatsgevonden neemt de Rekenkamer de gemeente erg kwalijk'', aldus het rapport.

De Rekenkamer had het onderzoek ingesteld, nadat vorig jaar de persoonsgegevens van duizenden Rotterdammers op straat waren komen te liggen door datalekken. De onderzoekers stuitten op nog veel meer tekortkomingen in de beveiliging.

Zo bleek het mogelijk om in enkele uren vier gemeentelijke panden te betreden zonder geldende toegangspas, waar vertrouwelijke informatie voor het grijpen ligt. Door wachtwoorden te misbruiken kunnen systemen worden platgelegd. In theorie, zo schrijft de Volkskrant, is het zelfs mogelijk de Erasmusbrug te bedienen.

De hackers van de Rekenkamer slaagden er volgens wethouder Adriaan Visser (D66) niet in om met een computer van buiten in de gemeentelijke systemen te infiltreren. ,,Wel is het hackers gelukt om in onze gebouwen te komen, en dan van binnenuit gevoelige informatie bemachtigen. Dat is een ernstige constatering'', zei hij eerder.

van onze verslaggever Ruben Wijnstra

bron: AD

bron foto: NU.nl